Vinordliste

  • Amarone

    Vine fra Veneto i Norditalien. Vinene er fremstillet på tørrede druer, hvilket koncentrerer sukkeret i druemosten. Alt sukker gæres til alkohol, og man får en kraftfuld og alkoholstærk Amaronevin. Navnet stammer fra amaro, som betyder bitter og hentyder til vinenes kraftfulde karakter.

  • Aroma

    Duftoplevelse. De naturlige dufte, som kan henføres til druen, som frugtig, bæragtig, den rene druekarakter.

  • Besk/bitter

    En af de fire grundsmage, som kan smages på den bageste del af tungen.

  • Bin

    Man kan oversætte bin med reolsektion eller en særskilt del af vinkælderen. Bin efterfølges af tal, og tallene fortæller, hvilken reolsektion eller del af vinkælderen vinen kommer fra.

  • Blomsteragtig

    Smag og duftoplevelse. Vinen dufter eller smager af forskellige slags blomster.

  • Botrytis

    En karakter af druer, som er angrebet af skimmel. Smag og duftindtryk giver et tungt indtryk af blandt andet honning.

  • Bouquet

    Duftoplevelse. De dufte, som kommer frem ved håndteringen, f.eks. fadkarakter og modningskarakter.

  • Brødagtig

    Det kan sammenlignes med duften af ristet eller nybagt brød. Man finder den ofte i lidt ældre mousserende vine, som har ligget længe på sit gærbundfald.

  • Bæragtig

    Duft og smagsindtryk, som minder om forskellige bær eller en blanding af bær.

  • Cabernetkarakter

    Duft og smagsindtryk af druen Cabernet Sauvignon sammenlignes ofte med solbær eller ceder.

  • Cap Classic

    Mousserende vin, som er fremstillet efter den traditionelle metode (Champagne-metoden) i Sydafrika.

  • Cava

    Mousserende vin, som er fremstillet efter den traditionelle metode (Champagne-metoden) i Spanien.

  • Cedertræ

    En duft, som normalt fremstår tydeligt i Bordeauxvine. De dufter som træet i blyanter.

  • Chokolade

    Smag og duftindtryk, som minder om mørk chokolade.

  • Cosecha

    Spansk for høst/årgang.

  • Crianza

    Kvalitetsbetegnelse for spansk vin. Beskriver lagringstid. Minimum to års lagring, heraf seks måneder på egefad. I Rioja er det mindst to års lagring, hvoraf mindst et år skal være på egefad.

  • Cuvée

    Cuvée er en fransk vinterm, som har forskellige betydninger efter sammenhængen. I Champagne betegner det den første presning, og i Sauternes anvendes ordet af visse producenter som et tillæg til deres topvine. Men generelt kan man oversætte cuvée med blanding.

  • Dekantere

    At dekantere betyder at hælde vinen fra flasken og over på en karaffel eller lignende. Man dekanterer af to årsager, dels for at fjerne modningsbundfald, det såkaldte depôt, dels for at lufte vinen. Når man lufter vinen, frigøres der duft- og smagsaromaer, så de fremtræder tydeligere.

  • Edelzwicker

    Anvendes i Alsace og betyder, at vinen er fremstillet af en blanding af forskellige druer, sædvanligvis Sylvaner, Chasselas og Pinot Blanc.

  • Egekarakter

    Smag og duftoplevelse. Karakter fra de fade, vinen er lagret på. Findes i forskellige grader afhængigt af, hvor nye fadene er, og hvor meget de er ristet. Karakteren kan også være som frisk, nyfældet eg.

  • Egetone

    Diminutiv af egekarakter.

  • Fadkarakter

    Synonymt med egekarakter. Sædvanligvis også med indslag af vanilje.

  • Fadtone

    Diminutiv af fadkarakter.

  • Fiasco

    Flaske på italiensk.

  • Flødekaramel

    Duft og smagsindtryk, som minder om traditionel flødekaramel. Karakteren stammer sædvanligvis fra de mere eller mindre ristede fade. Er særligt almindelig for vine af Chardonnay samt Merlot fra Bordeaux.

  • Frugtpastil

    Duft og smagsindtryk, som minder om frugtkarameller sædvanligvis med et lidt kunstigt indslag.

  • Frugtsyre

    Synonymt med vinsyre, vinens livgivende syre. Giver friskhed, frugtighed.

  • Fyldighed

    Let, middelfyldig, fyldig beskriver smagsoplevelsen. Fyldigheden påvirkes blandt andet af sukkermængden, alkoholindholdet, syrerne og smagsrigdommen.

  • Garvesyre

    Synonymt med tanniner, vinens konserveringsmiddel. Giver syrlighed, især i rødvine. Garvesyren kommer fra druens skal og kerner samt fra egefadene.

  • Gran Reserva

    Spansk kvalitetsbetegnelse. Beskriver lagringstid. For rødvin er det mindst to år på egefade og mindst tre år på flaske. For hvidvin og rosévin er det mindst fire års lagring, heraf seks måneder på egefade. Samme regler for Riojavin.

  • Ildfuld

    Smag og duftbeskrivelse af vine og hedvine. Betyder, at vinen har en fremtrædende alkoholtone. Synonymt med ”sprittet”.

  • Intensitet

    Farveindtryk. Høj intensitet betyder mørk vin, lav intensitet lys vin.

  • Jordagtig

    Duft og smagsindtryk, som minder om jord, ler, sandjord. Kan også have en let bitterhed og trække lidt i retning af mandel.

  • Kaffe

    Almindeligt i kraftige højkvalitetsvine fra Bordeaux. Karakter, som delvis stammer fra nye, ristede egefade.

  • Knyttet (kantet)

    Ung, uudviklet vin.

  • Krydret

    Duft og smagsindtryk af forskellige lidt udefinerbare krydderier.

  • Kuldioxid

    Dannes naturligt ved gæring.

  • Liebfraumilch

    Kommer oprindeligt fra vingården Liebfrauenstift i Worms. I dag er det en betegnelse for halvsøde hvidvine fremstillet i en af de fire regioner Rheinhessen, Pfalz, Rheingau eller Nahe. På etiketten nævnes kun regionen, ikke drueblandingen, og vinen har en QbA-betegnelse.

  • Læder

    Duft af læder forekommer i visse modne rødvine, f.eks. fra Bordeaux.

  • Macération

    Udtrækning af farve-, duft- og smagsstoffer, enten af drueskaller og presserester eller frugter og bær i sprit.  

  • Macération carbonique

    Særlig gæringsteknik, som indebærer, at man i en lukket tank lægger klaser med hele druer. Der kan ikke komme ilt til, fordi man sprøjter kulsyre ind i tankene, eller fordi de druer, som er knust længst nede i tanken, producerer kulsyre ved normal alkoholgæring. I dette miljø starter en proces inde i druerne, som mindsker æblesyren med mere end 50 %, reducerer garvesyren og farvestofferne og producerer alkohol. Gæringen fortsætter, indtil der er opnået et alkoholindhold på ca. 2,5 %, hvor druen sprænges på grund af trykket indefra, og en almindelige alkoholgæring går i gang. Resultatet er en blød, frugtig vin med lys farve.

  • Madeira

    Hedvin med brændt karakter fra den portugisiske ø Madeira. Lagres på egefade ved høj temperatur, ca. 50 C°. Der er forskellige typer, fra Malvoisie (sødest) via Bual, Verdelho til Sercial, som er tørrest.

  • Malolaktisk gæring

    En sekundærgæring, som normalt følger direkte efter alkoholgæringen. Æblesyren i vinen omdannes til den mildere mælkesyre. Forekommer i rødvine og mange hvidvine. En forudsætning er, at der findes bakterier i kældrene, som kan sætte processen i gang. Der kan også tilsættes udvalgte bakterier.

  • Mineralagtig

    Diminutiv af jordagtig. Kan også have en let kalkstens tone eller indslag af forskellige mineraler.

  • Muscatkarakter

    Duft og smagsindtryk af druen Muscat sammenlignes ofte med en kraftig, lidt krydret og ofte ret sødlig duft.

  • Mutage

    Proces, hvor man forhindrer mosten i at gære færdig (fermentere). Det kan man gøre ved at tilsætte svovldioxid, men det er mere almindeligt at tilsætte alkohol som ved portvinsfremstilling, hvilket får gærstammerne til at dø.

  • Navarra

    Vindistrikt i det nordlige Spanien. Markerne ligger i fem deldistrikter syd for hovedstaden Pamplona. De vigtigste druesorter er Garnacha og Tempranillo. I den senere tid er plantning af Cabernet Sauvignon og Chardonnay blevet mere og mere udbredt. Traditionelt fremstilles der meget rosévin af Garnacha, men på det seneste er andelen blevet mindre til fordel for rødvin. Vinene minder noget om Riojavinene, men er gennemgående lidt mere robuste i stilen.

  • Nuance

    Farven på vinen, f.eks. blårød, teglstensrød, gyldengul, grøngul.

  • Parfumeret

    Smag og duftoplevelse. En sædvanligvis kunstig tone af forskellige parfumedufte, der ofte minder om forskellige blomster.

  • Portvin

    Hedvin fra Dourodalen i Portugal. Findes i et hav af forskellige kvaliteter, men generelt kan man sige, at de røde dominerer totalt, og at de varierer betydeligt i pris og klasse, alt lige fra Ruby (den enkleste) til Vintage Port (som kun deklareres i visse særligt gode år)

  • Pupitre

    De træreoler, champagneflaskerne traditionelt sættes i med bunden i vejret (ved såkaldt rémuage), for at bundfaldet skal samle sig i flaskehalsen, så det kan fjernes. Denne metode er meget arbejdskrævende og er i de fleste tilfælde erstattet af maskiner, såkaldte gyropalettes.

  • Reserva

    Kvalitetsbetegnelse for spansk vin. Rødvin skal være lagret i mindst et år på fad og to år på flaske. For hvidvin og rosévin er det mindst 24 måneders lagring, heraf mindst seks måneder på egefade. I Rioja skal rødvin være lagret i mindst tre år, heraf mindst et år på fade. Hvidvin skal være lagret i mindst tre år, heraf mindst seks måneder på egefade.

  • Ristet

    Karakter fra fadene, som ristes (brændes) i forskellig grad. Minder lidt om ristet brød eller kaffe.

  • Robust

    Kraftig smag, som ikke er rig på nuancer; dette er almindeligt i f.eks. rødvine fra Rhônedalen.

  • Rosévin

    Vin, hvor de blå drueskaller har været i kontakt med mosten i kort tid. Fremstilles i øvrigt stort set som hvidvin.

  • Sélection de Grains Noble

    Nøje udvalgte druer.

  • Sherry

    Fremstilles kun i Jerez i det sydlige Spanien. Palomino er den vigtigste drue. Andre druer er Pedro Ximénes og Moscatel. Når hovedgæringen er slut, lægges den unge vin på mindre egefade med åben spuns. Fadene fyldes ikke helt op, og på ydersiden dannes et tyndt gærlag, flor, som giver sherryen den nøddeagtige karakter. Der findes alt lige fra helt tørre, lette, lyse typer som Manzanilla og Fino til tunge, aromatiske, som er mere eller mindre søde, Amontillado, Oloroso, Cream.

  • Sin Crianza

    Kvalitetsbetegnelse for spansk vin, kaldes også Vino Joven (ung vin). Sin Crianza er en vin, som har lidt eller ingen fadlagring. Det er en ung vin, som tappes på flaske året efter høsten.

  • Smøragtig

    Smag og duftindtryk, som minder om den fede karakter af nykærnet smør. Forekommer ofte i vine af Chardonnaydruen eller hvidvine, som er lagret på egefade.

  • Syltetøjsagtig

    Duft og smagsindtryk, som minder om forskellige bær eller en blanding af bær med et sødere indslag som nykogt syltetøj.

  • Syre

    Smagsoplevelse. Stammer sædvanligvis fra frugtsyren/vinsyren. Opleves på siderne af tungen, og det kan ved højt syreindhold føles, som om det trækker op i kæberne mod øret.

  • Tannin, tanniner

    Se garvesyre.

  • Tjære

    Smag og duftoplevelse af trækulstjære. Kan f.eks. findes i vine af druesorterne Syrah, Nebbiolo og Pinotage.

  • Trockenbeerenauslese

    Trocken betyder tør. Det er en sød vin af skrumpne overmodne druer, som er angrebet af skimmel. Produktionen af disse vine sker kun på de største gårde med lang modningssæson. Vinene sælges ofte på halvflasker på grund af prisen og udbuddet.

  • Urteindslag

    Krydret duft og smag med karakter af hovedsageligt forskellige urter som salvie, rosmarin, oregano.

  • Vanilje

    Det er almindeligt, at man finder duften i en rødvin, som er lagret på amerikanske egefade, f.eks. Riojavine.

  • Vendange Tardive

    Sent høstede druer.

  • Vin

    Det svenske ord vin kommer af det latinske vinum. Det blev indlånt i forbindelse med, at vikingerne hjemførte vin fra deres lange rejser. Ordet menes oprindeligt at stamme fra et nu uddødt sprog i Middelhavsområdet sammen med ordene for vin på græsk og armensk. Kilde: Boken Om ett ord, DN Förlag.

  • Vino Joven

    Se Sin Crianza.

  • Vinsten

    Vinsten er en såkaldt naturlig skønhedsfejl i vin, der ser ud som gennemsigtige krystaller, glasskår eller sukkerkrystaller, og som udfældes i vinen ved opbevaring ved lav temperatur (f.eks. køleskab). Udfældningen sker, fordi vinsyren i vinen binder sig til det kalium, som var i druen. En vinfremstiller kan inden aftapning på flaske vælge at kølestabilisere vinen, dvs. køle vinen ned til nogle minusgrader i ca. 2-3 uger og derefter filtrere den dannede vinsten fra. Vinstenen forsvinder, men filtreringen påvirker vinens smag. Det gøres mest på enkle vine. Jo højere kvalitet vinen har, jo mindre filtrering vil man udsætte den for, og derfor vælger man oftest at udelade denne behandling. Vinsten anses for at være et kvalitetstegn, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at man finder den i bedre vine.

  • Vintage

    Årgång. Forekommer for f.eks. champagne og portvin. For det første gælder, at al vin kommer fra det angivne år og må ikke være blandet af reserve-vin. Den er almindeligvis af højere kvalitet og fra et bedre år. Portvin skal lagres først to år på fad og derefter på flaske. Også årgangsportvin fremstilles kun af gode årgange. I de fleste øvrige tilfælde er det kun en årgangsangivelse.