- Forside
- Vinsmagning
- Grundprincipper
- Vinordliste
Vinordliste
Vinordliste
- Amarone
Vine fra Veneto i Norditalien. Vinene er fremstillet på tørrede druer, hvilket koncentrerer sukkeret i druemosten. Alt sukker gæres til alkohol, og man får en kraftfuld og alkoholstærk Amaronevin. Navnet stammer fra amaro, som betyder bitter og hentyder til vinenes kraftfulde karakter.
- Aroma
Duftoplevelse. De naturlige dufte, som kan henføres til druen, som frugtig, bæragtig, den rene druekarakter.
- Besk/bitter
En af de fire grundsmage, som kan smages på den bageste del af tungen.
- Bin
Man kan oversætte bin med reolsektion eller en særskilt del af vinkælderen. Bin efterfølges af tal, og tallene fortæller, hvilken reolsektion eller del af vinkælderen vinen kommer fra.
- Blomsteragtig
Smag og duftoplevelse. Vinen dufter eller smager af forskellige slags blomster.
- Botrytis
En karakter af druer, som er angrebet af skimmel. Smag og duftindtryk giver et tungt indtryk af blandt andet honning.
- Bouquet
Duftoplevelse. De dufte, som kommer frem ved håndteringen, f.eks. fadkarakter og modningskarakter.
- Brødagtig
Det kan sammenlignes med duften af ristet eller nybagt brød. Man finder den ofte i lidt ældre mousserende vine, som har ligget længe på sit gærbundfald.
- Bæragtig
Duft og smagsindtryk, som minder om forskellige bær eller en blanding af bær.
- Cabernetkarakter
Duft og smagsindtryk af druen Cabernet Sauvignon sammenlignes ofte med solbær eller ceder.
- Cap Classic
Mousserende vin, som er fremstillet efter den traditionelle metode (Champagne-metoden) i Sydafrika.
- Cava
Mousserende vin, som er fremstillet efter den traditionelle metode (Champagne-metoden) i Spanien.
- Cedertræ
En duft, som normalt fremstår tydeligt i Bordeauxvine. De dufter som træet i blyanter.
- Chokolade
Smag og duftindtryk, som minder om mørk chokolade.
- Cosecha
Spansk for høst/årgang.
- Crianza
Kvalitetsbetegnelse for spansk vin. Beskriver lagringstid. Minimum to års lagring, heraf seks måneder på egefad. I Rioja er det mindst to års lagring, hvoraf mindst et år skal være på egefad.
- Cuvée
Cuvée er en fransk vinterm, som har forskellige betydninger efter sammenhængen. I Champagne betegner det den første presning, og i Sauternes anvendes ordet af visse producenter som et tillæg til deres topvine. Men generelt kan man oversætte cuvée med blanding.
- Dekantere
At dekantere betyder at hælde vinen fra flasken og over på en karaffel eller lignende. Man dekanterer af to årsager, dels for at fjerne modningsbundfald, det såkaldte depôt, dels for at lufte vinen. Når man lufter vinen, frigøres der duft- og smagsaromaer, så de fremtræder tydeligere.
- Edelzwicker
Anvendes i Alsace og betyder, at vinen er fremstillet af en blanding af forskellige druer, sædvanligvis Sylvaner, Chasselas og Pinot Blanc.
- Egekarakter
Smag og duftoplevelse. Karakter fra de fade, vinen er lagret på. Findes i forskellige grader afhængigt af, hvor nye fadene er, og hvor meget de er ristet. Karakteren kan også være som frisk, nyfældet eg.
- Egetone
Diminutiv af egekarakter.
- Fadkarakter
Synonymt med egekarakter. Sædvanligvis også med indslag af vanilje.
- Fadtone
Diminutiv af fadkarakter.
- Fiasco
Flaske på italiensk.
- Flødekaramel
Duft og smagsindtryk, som minder om traditionel flødekaramel. Karakteren stammer sædvanligvis fra de mere eller mindre ristede fade. Er særligt almindelig for vine af Chardonnay samt Merlot fra Bordeaux.
- Frugtpastil
Duft og smagsindtryk, som minder om frugtkarameller sædvanligvis med et lidt kunstigt indslag.
- Frugtsyre
Synonymt med vinsyre, vinens livgivende syre. Giver friskhed, frugtighed.
- Fyldighed
Let, middelfyldig, fyldig beskriver smagsoplevelsen. Fyldigheden påvirkes blandt andet af sukkermængden, alkoholindholdet, syrerne og smagsrigdommen.
- Garvesyre
Synonymt med tanniner, vinens konserveringsmiddel. Giver syrlighed, især i rødvine. Garvesyren kommer fra druens skal og kerner samt fra egefadene.
- Gran Reserva
Spansk kvalitetsbetegnelse. Beskriver lagringstid. For rødvin er det mindst to år på egefade og mindst tre år på flaske. For hvidvin og rosévin er det mindst fire års lagring, heraf seks måneder på egefade. Samme regler for Riojavin.
- Ildfuld
Smag og duftbeskrivelse af vine og hedvine. Betyder, at vinen har en fremtrædende alkoholtone. Synonymt med ”sprittet”.
- Intensitet
Farveindtryk. Høj intensitet betyder mørk vin, lav intensitet lys vin.
- Jordagtig
Duft og smagsindtryk, som minder om jord, ler, sandjord. Kan også have en let bitterhed og trække lidt i retning af mandel.
- Kaffe
Almindeligt i kraftige højkvalitetsvine fra Bordeaux. Karakter, som delvis stammer fra nye, ristede egefade.
- Knyttet (kantet)
Ung, uudviklet vin.
- Krydret
Duft og smagsindtryk af forskellige lidt udefinerbare krydderier.
- Kuldioxid
Dannes naturligt ved gæring.
- Liebfraumilch
Kommer oprindeligt fra vingården Liebfrauenstift i Worms. I dag er det en betegnelse for halvsøde hvidvine fremstillet i en af de fire regioner Rheinhessen, Pfalz, Rheingau eller Nahe. På etiketten nævnes kun regionen, ikke drueblandingen, og vinen har en QbA-betegnelse.
- Læder
Duft af læder forekommer i visse modne rødvine, f.eks. fra Bordeaux.
- Macération
Udtrækning af farve-, duft- og smagsstoffer, enten af drueskaller og presserester eller frugter og bær i sprit.
- Macération carbonique
Særlig gæringsteknik, som indebærer, at man i en lukket tank lægger klaser med hele druer. Der kan ikke komme ilt til, fordi man sprøjter kulsyre ind i tankene, eller fordi de druer, som er knust længst nede i tanken, producerer kulsyre ved normal alkoholgæring. I dette miljø starter en proces inde i druerne, som mindsker æblesyren med mere end 50 %, reducerer garvesyren og farvestofferne og producerer alkohol. Gæringen fortsætter, indtil der er opnået et alkoholindhold på ca. 2,5 %, hvor druen sprænges på grund af trykket indefra, og en almindelige alkoholgæring går i gang. Resultatet er en blød, frugtig vin med lys farve.
- Madeira
Hedvin med brændt karakter fra den portugisiske ø Madeira. Lagres på egefade ved høj temperatur, ca. 50 C°. Der er forskellige typer, fra Malvoisie (sødest) via Bual, Verdelho til Sercial, som er tørrest.
- Malolaktisk gæring
En sekundærgæring, som normalt følger direkte efter alkoholgæringen. Æblesyren i vinen omdannes til den mildere mælkesyre. Forekommer i rødvine og mange hvidvine. En forudsætning er, at der findes bakterier i kældrene, som kan sætte processen i gang. Der kan også tilsættes udvalgte bakterier.
- Mineralagtig
Diminutiv af jordagtig. Kan også have en let kalkstens tone eller indslag af forskellige mineraler.
- Muscatkarakter
Duft og smagsindtryk af druen Muscat sammenlignes ofte med en kraftig, lidt krydret og ofte ret sødlig duft.
- Mutage
Proces, hvor man forhindrer mosten i at gære færdig (fermentere). Det kan man gøre ved at tilsætte svovldioxid, men det er mere almindeligt at tilsætte alkohol som ved portvinsfremstilling, hvilket får gærstammerne til at dø.
- Navarra
Vindistrikt i det nordlige Spanien. Markerne ligger i fem deldistrikter syd for hovedstaden Pamplona. De vigtigste druesorter er Garnacha og Tempranillo. I den senere tid er plantning af Cabernet Sauvignon og Chardonnay blevet mere og mere udbredt. Traditionelt fremstilles der meget rosévin af Garnacha, men på det seneste er andelen blevet mindre til fordel for rødvin. Vinene minder noget om Riojavinene, men er gennemgående lidt mere robuste i stilen.
- Nuance
Farven på vinen, f.eks. blårød, teglstensrød, gyldengul, grøngul.
- Parfumeret
Smag og duftoplevelse. En sædvanligvis kunstig tone af forskellige parfumedufte, der ofte minder om forskellige blomster.
- Portvin
Hedvin fra Dourodalen i Portugal. Findes i et hav af forskellige kvaliteter, men generelt kan man sige, at de røde dominerer totalt, og at de varierer betydeligt i pris og klasse, alt lige fra Ruby (den enkleste) til Vintage Port (som kun deklareres i visse særligt gode år)
- Pupitre
De træreoler, champagneflaskerne traditionelt sættes i med bunden i vejret (ved såkaldt rémuage), for at bundfaldet skal samle sig i flaskehalsen, så det kan fjernes. Denne metode er meget arbejdskrævende og er i de fleste tilfælde erstattet af maskiner, såkaldte gyropalettes.
- Reserva
Kvalitetsbetegnelse for spansk vin. Rødvin skal være lagret i mindst et år på fad og to år på flaske. For hvidvin og rosévin er det mindst 24 måneders lagring, heraf mindst seks måneder på egefade. I Rioja skal rødvin være lagret i mindst tre år, heraf mindst et år på fade. Hvidvin skal være lagret i mindst tre år, heraf mindst seks måneder på egefade.
- Ristet
Karakter fra fadene, som ristes (brændes) i forskellig grad. Minder lidt om ristet brød eller kaffe.
- Robust
Kraftig smag, som ikke er rig på nuancer; dette er almindeligt i f.eks. rødvine fra Rhônedalen.
- Rosévin
Vin, hvor de blå drueskaller har været i kontakt med mosten i kort tid. Fremstilles i øvrigt stort set som hvidvin.
- Sélection de Grains Noble
Nøje udvalgte druer.
- Sherry
Fremstilles kun i Jerez i det sydlige Spanien. Palomino er den vigtigste drue. Andre druer er Pedro Ximénes og Moscatel. Når hovedgæringen er slut, lægges den unge vin på mindre egefade med åben spuns. Fadene fyldes ikke helt op, og på ydersiden dannes et tyndt gærlag, flor, som giver sherryen den nøddeagtige karakter. Der findes alt lige fra helt tørre, lette, lyse typer som Manzanilla og Fino til tunge, aromatiske, som er mere eller mindre søde, Amontillado, Oloroso, Cream.
- Sin Crianza
Kvalitetsbetegnelse for spansk vin, kaldes også Vino Joven (ung vin). Sin Crianza er en vin, som har lidt eller ingen fadlagring. Det er en ung vin, som tappes på flaske året efter høsten.
- Smøragtig
Smag og duftindtryk, som minder om den fede karakter af nykærnet smør. Forekommer ofte i vine af Chardonnaydruen eller hvidvine, som er lagret på egefade.
- Syltetøjsagtig
Duft og smagsindtryk, som minder om forskellige bær eller en blanding af bær med et sødere indslag som nykogt syltetøj.
- Syre
Smagsoplevelse. Stammer sædvanligvis fra frugtsyren/vinsyren. Opleves på siderne af tungen, og det kan ved højt syreindhold føles, som om det trækker op i kæberne mod øret.
- Tannin, tanniner
Se garvesyre.
- Tjære
Smag og duftoplevelse af trækulstjære. Kan f.eks. findes i vine af druesorterne Syrah, Nebbiolo og Pinotage.
- Trockenbeerenauslese
Trocken betyder tør. Det er en sød vin af skrumpne overmodne druer, som er angrebet af skimmel. Produktionen af disse vine sker kun på de største gårde med lang modningssæson. Vinene sælges ofte på halvflasker på grund af prisen og udbuddet.
- Urteindslag
Krydret duft og smag med karakter af hovedsageligt forskellige urter som salvie, rosmarin, oregano.
- Vanilje
Det er almindeligt, at man finder duften i en rødvin, som er lagret på amerikanske egefade, f.eks. Riojavine.
- Vendange Tardive
Sent høstede druer.
- Vin
Det svenske ord vin kommer af det latinske vinum. Det blev indlånt i forbindelse med, at vikingerne hjemførte vin fra deres lange rejser. Ordet menes oprindeligt at stamme fra et nu uddødt sprog i Middelhavsområdet sammen med ordene for vin på græsk og armensk. Kilde: Boken Om ett ord, DN Förlag.
- Vino Joven
Se Sin Crianza.
- Vinsten
Vinsten er en såkaldt naturlig skønhedsfejl i vin, der ser ud som gennemsigtige krystaller, glasskår eller sukkerkrystaller, og som udfældes i vinen ved opbevaring ved lav temperatur (f.eks. køleskab). Udfældningen sker, fordi vinsyren i vinen binder sig til det kalium, som var i druen. En vinfremstiller kan inden aftapning på flaske vælge at kølestabilisere vinen, dvs. køle vinen ned til nogle minusgrader i ca. 2-3 uger og derefter filtrere den dannede vinsten fra. Vinstenen forsvinder, men filtreringen påvirker vinens smag. Det gøres mest på enkle vine. Jo højere kvalitet vinen har, jo mindre filtrering vil man udsætte den for, og derfor vælger man oftest at udelade denne behandling. Vinsten anses for at være et kvalitetstegn, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at man finder den i bedre vine.
- Vintage
Årgång. Forekommer for f.eks. champagne og portvin. For det første gælder, at al vin kommer fra det angivne år og må ikke være blandet af reserve-vin. Den er almindeligvis af højere kvalitet og fra et bedre år. Portvin skal lagres først to år på fad og derefter på flaske. Også årgangsportvin fremstilles kun af gode årgange. I de fleste øvrige tilfælde er det kun en årgangsangivelse.